J.J. van Deinselaan Enschede Arque klimcentrum

Uitbreiding bestaande hal van Arqué Klimcentrum in Enschede. De bestaande klimhal wordt voorzien van extra kantine-, berg- en werkruimte.

Twee maquettes van Arque klimcentrum

Opgave: Uitbreiden Arque klimcentrum met extra voorzieningen.

De activiteiten in de bestaande klimhal groeien in omvangen. Hierdoor is er behoefte aan extra ruimte. Vooral in de vorm van opslag en wat kantine ruimte. Tevens is er behoefte om het bestaande terras wat minder toegankelijk te maken van buiten af. Dit om te voorkomen dat er na sluitingstijd ongenodigd van het terras gebruik wordt gemaakt. Een extra wens is om de ruimtes zo vorm te geven dat ze simpel van opzet zijn en multifunctioneel inzetbaar. Dit om ander gebruik van de hal of aanbouw in de toekomst mogelijk te maken.

Bestaande situatie

Arque klimcentrumDe hal zelf is een strak vormgegeven vorm. Zijn grondvorm is een kubus waar twee schuine vlakke van afgesneden zijn. Een uitsparing in één van de hoeken herbergt momenteel de entree waar je via twee stalen trappen kan komen. Aan één van de zijkanten zit een terras. Het materiaalgebruik van de hal is simpel en éénduidig, grijze damwanden.

Ontwerp

Omdat de bestaande hal een vrij strakke basisvorm heeft is er gekozen om de uitbreiding ook in een simpele basisvorm uit te voeren. Tegen de kubus vorm van de bestaande hal word een rechthoekig volume geschoven. Dit volume wordt in zijn geheel van strekmetaal voorzien. Een deel van dit volume kan aan de kant worden geschoven in de vorm van een grote schuifdeur (1). Deze deur bied toegang tot de binnenkant.

Deze binnenkant geeft ruimte om de verschillende nieuwe functies in te plaatsen. Gelijk bij binnenkomst is er een trap die toegang bied tot het terras (2) ook kan je doorlopen richting ingang van de hal. Het strekmetaal rondom het volume zorgt voor een afgeschermd terras. Tevens bieden de “gaten” is het strekmetaal voor dat er toch uitzicht is richting de omgeving.
Onder het terras is ruimte voor de eerste extra opslag / bergingsruimte (3) en tevens direct naast het terras de uitbreiding van de kantine (4) is gesitueerd. Ook onder deze kantine is een extra ruimte opgenomen voor opslag (5).

Maquette van alleen de nieuw te bouwen aanbouw van Arque klimcentrum.

De hele maquette is te bekijken bij Arque Klimcentrum. Zelf ook behoefte aan meer ruimte aan of bij een gebouw? Ik help je graag om te kijken wat de mogelijk heden zijn. Neem gerust contact op voor een kennismaking.