Beckumerstraat Boekelo ontwerp voor renovatie woning

Renovatie van een bestaand jaren dertig blok. Tevens wordt van twee woningen één woning gemaakt. Daarnaast is het doel is om de woning meer statigheid mee te geven maar dan nog steeds passend in het dorpse straatbeeld.

Renovatie woning Beckumerstraat te Boekelo staat in de steigers de groene dakisolatie platen zijn aangebracht

Opgave: Renovatie jaren 30 woning

Aan de Beckumerstraat in Boekelo staat een renovatie pand dat bestaat uit twee woningen en de tuin is zeer diep. Daarnaast staat in die tuin zelfs nog een derde woning van één laag. Nu is de opgave om van het blok één woning te maken met een achterbouw.  Deze achterbouw moet onder anderen een tuinkamer, sauna, berging en zwemvijver gaan bevatten. Het gebouw is ontworpen in de jaren dertig stijl en het is de bedoeling dat deze stijl blijft. Echter moet het nieuwe ontwerp iets statiger worden. Ondanks die aanpassing moet het wel passend zijn in het dorpse straatbeeld van Boekelo.

Bestaande situatie

Zoals gezegd bevat het blok twee woningen. Het linkerdeel van het blok is in zijn geheel een woning en daarom ook een erker.  Terwijl de rechter woning aan de straatzijde nog een winkel gedeelte heeft en een redelijke etalage. Beide woningen hebben aan de achterzijde een kleine achter aanbouw waarin de beide keukens, bergingen en een keldertje zijn gesitueerd.  De genoemde derde woning staat vlak achter deze aanbouwen en heeft nog een garage. De rest van de kavel is tuin.

Een kleuren foto van de bestaande jaren dertig renovatie woning Beckumerstraat te Boekelo links het woongedeelte met de erker en rechts de terug liggende ingang in de winkelpui

Ontwerp

Er is gekozen om de bestaande dak te doorbreken en deze ter plaatse van de entree (links) op te tillen tot boven de eerste verdieping. Hierdoor krijgt het huis ter plaatse van de entree wat mee boddy en sluit deze beter aan met het woonhuis links in de rij. Deze woning heeft de goot ook boven de eerste verdieping. Verder aanpassingen moesten en hebben geleid tot een wat meer statig en groter ochtend ontwerp, terwijl de bestaande contouren en afmetingen van het huis gehanteerd zijn.

Renovatie woning Beckumerstraat te Boekelo uit grijs karton gesneden maquette, het dak is zwart geschilderd voor het accent. Een wit poppetje bewonderd de maquette.

 

Renovatie woning Beckumerstraat te Boekelo digitale zwart wit 3D tekening van linksvoor van het nieuwe ontwerp