Statenpand melkhal te Enschede

In plaats van een statenpand, een blok, van 9 meter breed met een zijgevel zonder ramen te ontwerpen als laatste pand van een hele rij. Hebben wij er voor gekozen om de rij te sluiten met meerdere kleinere blokken. De rij wordt hierdoor op een speelse wijze afgebouwd en is er opeens veel meer ruimte voor ramen.

nieuwbouw woning, vrijstaand melkhal cobero terrein paul koster ruimte beleving architect enschede hengelo almelo oldenzaal borne boekelo haaksbergen

Opgave: Nieuwbouw van een statenpand op de melkhal.

Het ontwerpen van een statenpand voor een jonge gezin. Ze woonde voorheen in een rijtjeshuis van 3 bouwlagen, platdak en uitgebreid op de begane grond. De woning lag iets verhoogt en er was voldoende ruimte aan de voorkant voor een picknicktafel. In basis beviel de woning goed maar er was behoefte aan iets meer ruimte en zouden ze graag een hoekwoning willen.

Bestaande situatie

In een rij van statenpanden is de kavel de laatst in de rij. Een hoekwoning zeg maar. Echter door de eisen van de gemeente (de volledige breedte van de kavel bebouwen) en doordat de vrijstaande woning (rechts) verlengt is met een laagbouw (die doorloopt tot aan de kavelgrens), is er weinig sprake van een hoekwoning. De kavel heeft tevens een hoogte verschil van een meter tussen voor en achter die ergens overbrugt dient te worden.

Ontwerp

De naast gelegen statenpanden zijn een stuk smaller dan 9 meter. Door te eindigen met een volle gevel van 9 meter is dit nogal een lomp en massief einde van de rij. Ook doet het afbreuk aan het gevoel van een hoekwoning met ramen in de zijgevel. Daarom is er voor gekozen om een smaller hoofdvolume te maken die qua breedte overeenkomt met de panden er naast. De entree van de woning, zowel de voor als achteringang, zit in een eigen klein volume. Deze is terug liggend geplaatst waardoor er aan de voorkant een echte onderbreking is tussen de rij statenpanden en de eerste vrijstaande woning. Ook ontstaat er zo ruimte voor een zitplek aan de voorkant van de woning.

nieuwbouw woning, vrijstaand melkhal cobero terrein paul koster ruimte beleving architect enschede hengelo almelo oldenzaal borne boekelo haaksbergen

Op de begane gronde en de 1ste verdieping was de meeste behoefte aan ruimte. Op de begane grond bevinden zich de keuken, eetplek en de woonkamer die een halve meter hoger ligt dan de rest. De 1ste verdieping is de verdieping van de twee kinderen. Eigen royale slaapkamer en een gedeelde badkamer en gameroom. Verder is er wat ruimte voor de praktische zaken als bergruimte.
De tweede verdieping is voor de ouders. Slaapplek, inloopkast, badkamer en een werkplek. Door dat hier minder ruimte nodig was is er voor gekozen om aan de achterkant het volume te verlagen. Hierdoor ontstaat het derde blok. Deze wordt voorzien van een groendak wat in combinatie met de tot op de grond doorlopende ramen een ruim gevoel geeft vanuit de slaapkamer en werkplek.

nieuwbouw woning, vrijstaand melkhal cobero terrein paul koster ruimte beleving architect enschede hengelo almelo oldenzaal borne boekelo haaksbergen

Het motief in het metselwerk moet er voorzorgen dat de verschillende volumes wat vriendelijke ogen. Door variatie in grote ontstaat er ook een weer een subtiel verschil tussen de blokken.

Door goed te kijken naar de intentie van de regels van de gemeente hebben we het grote massieve blok 9 meter breed dat het eerst leek te worden goed weten om te buigen naar de hoekwoning waar de familie naar opzoek was. Tevens is het qua grote een passendere en betere afsluiting van de rij statenpanden.

Heeft u zelf ook een kavel op het oog. Neem gerust contact op om samen te kijken wat er mogelijk is.