Statenpand melkhal te Enschede

In plaats van een statenpand, een blok, van 9 meter breed met een zijgevel zonder ramen te ontwerpen als laatste pand van een hele rij. Hebben wij er voor gekozen om de rij te sluiten met meerdere kleinere blokken. De rij wordt hierdoor op een speelse wijze afgebouwd en is er opeens veel meer ruimte voor ramen.

nieuwbouw woning, vrijstaand melkhal cobero terrein paul koster ruimte beleving architect enschede hengelo almelo oldenzaal borne boekelo haaksbergen

Opgave: Nieuwbouw van een statenpand op de melkhal.

Het ontwerpen van een statenpand voor een jong gezin. Ze woonden voorheen in een rijtjeshuis van 3 bouwlagen met een plat dak, dat was uitgebreid op de begane grond. De woning lag iets verhoogd, en er was voldoende ruimte aan de voorkant voor een picknicktafel. In basis beviel de woning goed, maar er was behoefte aan iets meer ruimte en zouden ze graag een hoekwoning willen.

Bestaande situatie

In een rij van statenpanden bevindt de kavel zich aan het uiteinde, als het ware een hoekwoning. Echter, vanwege de eisen van de gemeente (die vereisen dat de volledige breedte van de kavel bebouwd wordt) en omdat de vrijstaande woning (aan de rechterkant) is uitgebreid met een laagbouw die doorloopt tot aan de kavelgrens, is er weinig sprake van een echte hoekwoning. Bovendien heeft de kavel een hoogteverschil van ongeveer een meter tussen de voor- en achterzijde, wat op de een of andere manier moet worden overbrugd.

Ontwerp

De naastgelegen statenpanden zijn aanzienlijk smaller dan 9 meter. Het eindigen met een volle gevel van 9 meter zou een lomp en massief einde aan de rij geven. Het zou ook afbreuk doen aan het hoekwoninggevoel met zijramen. Daarom hebben we ervoor gekozen om een smaller hoofdvolume te creëren, passend bij de panden ernaast. De entree aan de voor- en achterkant bevindt zich in een eigen, terugliggend volume, wat een echte onderbreking creëert tussen de rij statenpanden en de eerste vrijstaande woning. Dit biedt tevens ruimte voor een voortuin.

nieuwbouw woning, vrijstaand melkhal cobero terrein paul koster ruimte beleving architect enschede hengelo almelo oldenzaal borne boekelo haaksbergen


Op de begane grond en eerste verdieping is de meeste ruimte nodig. De begane grond herbergt de keuken, eetruimte en woonkamer, die een halve meter boven de rest ligt. De eerste verdieping is gewijd aan de kinderen, met elk een ruime slaapkamer, een gedeelde badkamer en een speelkamer, plus wat praktische bergruimte. De tweede verdieping is voor de ouders, met een slaapkamer, inloopkast, badkamer en werkplek. Omdat er minder ruimte nodig was, hebben we aan de achterkant het volume verkleind, resulterend in het derde blok. Dit blok zal een groendak hebben en royale ramen van vloer tot plafond, wat zorgt voor een ruimtelijk gevoel vanuit de slaapkamer en werkplek.

nieuwbouw woning, vrijstaand melkhal cobero terrein paul koster ruimte beleving architect enschede hengelo almelo oldenzaal borne boekelo haaksbergen

Het motief in het metselwerk moet ervoor zorgen dat de verschillende volumes vriendelijker ogen. Door variatie in grootte ontstaat er ook een subtiel verschil tussen de blokken.

Door goed te kijken naar de intentie van de regels van de gemeente, zijn we erin geslaagd om het grote massieve blok van 9 meter breed, dat aanvankelijk leek te worden, om te buigen naar de hoekwoning waar de familie naar op zoek was. Tevens vormt het nu qua grootte een passendere en betere afsluiting van de rij statenpanden.

Heeft u zelf ook een kavel op het oog. Neem gerust contact op om samen te kijken wat er mogelijk is.