Tiny House prijsvraag Enschede

Geïnspireerd op “Ongewoon Wonen” en de “ Tiny House Movement ”, is het Architectuurcentrum Twente op zoek naar innovatieve woonideeën die laten zien dat er ook anders gewoond kan worden: kleiner, duurzamer, creatiever en los van de dicterende regels ……

Een maquette van de Tiny House prijsvraag Enschede, bestaande uit karton, balsahout. De maquette is opengesneden aan de zijkant zodat je ook goed de badkamer en de slaapplaats kan zien. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne

Dus?
Niet uitvoerbaar binnen de Nederlandse wetgeving?
Volgens ons motto wel:

Tiny House to Small Bouwbesluit

“Duurzaam geluk op de formele vierkante meter”

Uitgangspunten Tiny House.

  • Kleiner: Het bouwbesluit dicteert onder andere een minimaal aantal vierkante meters, breedte en hoogte van de verblijfsgebieden, sanitaire-, berg-, stook- en kookruimte voor de functie wonen. Daarom voldoet dit ontwerp daar volledig aan.
  • Duurzamer: Earth house, Passiefhuis, comfort en laag energieverbruik worden gecombineerd. Daardoor kunnen de bouwbesluit eisen ten behoeve van verwarmen, isoleren, ventileren bereikt worden en deze te optimaliseren voor extra comfort.
  • Creatiever: Per ruimte en functie zijn er verschillende behoeften aan warmte en ventilatie. Daarom worden natuurlijke eigenschappen, zoals het accumulerend vermogen van grond en het opstijgen van warme lucht gebruikt bij het rangschikken van de verschillende ruimtes (met de volgens het Bouwbesluit gedicteerde oppervlaktes, hoogtes en ventilatie-eisen).

De Tiny House plattegronden, de linkerplattegrond geeft de indeling van de kelder weer met de sanitaire en slaap voorzieningen. De rechter plattegrond is van de begane grond en laat de kook, eet en leefplek zien. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne

Omschrijving weergegeven ontwerp.

Het gebruiksgebied heeft zoveel mogelijk een energie-efficiënte verhouding inhoud-oppervlak (vierkant, kubus). Daarom is het gebruiksgebied georiënteerd met een vlakke dichte wand naar het noorden en een schuine glaswand naar het zuiden. Direct en net buiten de noordwand zijn de technische installaties geplaatst zoals een buffervat en warmtepomp voor tapwater, een meterkast, een zonnestroom-omvormer en regelapparatuur voor domotica en regenwateropvang.

Verblijfsgebied.

In het verblijfsgebied (Bouwbesluit eis oppervlak 18m²) in de noord-oosthoek van het gebruiksoppervlak is een deel van de achterwand naar binnen versprongen. Hier is de ingang en een flessenmuur gesitueerd. Een aantal flessen kunnen open gedraaid worden en verse lucht aanvoert naar het verblijfsgebied. Het verblijfsgebied heeft aan de oostzijde een dichte wand en omsluit de zuidzijde met een glazen schuifpui, waarbij een tussenruimte is van 1 meter diep tot aan de buitengevel. Hierdoor ontstaat een kas die in verbinding staat met de bergruimte (Bouwbesluit eis 5m² bij niet collectief gebruik) in de zuid-westhoek. Deze kas zorgt voor voorverwarming van de woning in de winter en voor verkoeling in de zomer.

Sanitaireruimte.

De sanitairruimte (Bouwbesluit eis oppervlak 3,1m² voor bad en toilet samen) en de slaapplek zijn verdiept uitgevoerd. De sanitairruimte, voorzien van douche, wastafel en compost toilet, in de noord-westhoek staat in open verbinding met de bergruimte. Het vocht van de badkamer wordt zo via de ventilatiestroom door kas afgevoerd.

Slaapplaats.

De vloer van de verlaagde slaapplek aan de noordwand komt 1,4 meter onder de balklaag van het verblijfsgebied. Hierdoor is het te laag om een officiële gebruiksruimte te zijn maar wel voldoende hoog om te slapen.

Isolatie & Ventilatie.

Alle dichte wanden liggen tegen een aarde wal aan met beplanting die doorloopt over het dak. De aarde vormt samen met een extra isolatielaag (volgens Passiefhuis normen) een isolatieschil die beter is dan het Bouwbesluit. Tevens dient de aarde, met haar constante temperatuur als bron voor de bodemwisselaar ten behoeve van warm tapwater.Een doorsnede van het Tiny House ter plaatse van de sanitaire voorziening. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne

Het kasdak met zonnepanelen staat onder een hoek van 36° voor maximale zonnestroomproductie voor licht, apparatuur en de stralings- en verlichtingsbuis. Deze stralingsbuis zorgt voor het verwarmen van het verblijfsgebied en hangt in de nok van de woning.

De glazen binnen puien zijn voorzien van klap of uitzetramen, aan de randen van het verblijfsgebied en kunnen worden open gezet. Daardoor stroomt de ventilatielucht uit de woning naar de kas, wordt verder opgewarmd, stijgt op en verlaat de kas door openingen in het dak. Verse lucht komt de woning binnen via de flessenmuur: valt deels omlaag naar de slaapplek via de regelbare sleuf in de vloer en gaat deels door de keuken. Dit natuurlijke ventilatieprincipe zorgt er voor dat er een continue verversing van lucht mogelijk is.

Mogelijkheden en variaties in het Tiny House.

Plaats naar eigen wens en smaak een keuken tegen de noordwand. In de woonkamer past meubilair met reguliere maten en is naar wens in te richten. Tevens is de kas geschikt voor de teelt van groente en fruit. Door de inpassing van de woning in de aarde is ze uitermate geschikt voor plaatsing in het buitengebied langs weilanden, bij overgangen van bos naar vlakland of bij waterranden. Ook kan deze woning in binnenstedelijk gebied gebouwd worden waarbij verdichting gerealiseerd wordt met parkachtig gebruik en uitstraling.
Wanneer een Tiny House in een stedelijke omgeving wordt geplaatst is het raadzaam om de woning te verkleinen. Dit is mogelijk door gezamenlijke bergruimtes (Bouwbesluit eis zakt bij gezamenlijk gebruik van 5m² naar 1,5m² per woning) en door gezamenlijke technische voorzieningen.

“ Tiny House to Small Bouwbesluit ” leidt tot kleinere, duurzamere, creatievere maar vooral haalbare en uitvoerbare woningen.

Zelf van plan om kleiner te gaan wonen? Ik ga graag samen met u deze uitdaging aan dus neem gerust contact op om uw wensen door te spreken.