Oude Haaksbergerdijk Enschede uitbouw boerderette

Uitbreiding van een bestaande boerderette aan de Oude Haaksbergerdijk te Enschede. De uitbreiding is in de zelfde stijl ontworpen als het reeds aanwezige huis. Van binnen is hij op zijn geheel eigen manier ingedeeld. Er zijn extra ruimtes toegevoegd maar ook bestaande functies, zoals de keuken, zijn verplaatst.

Foto van de realisatie van de uitbreiding van het woonhuis. Achterin het bestaande huis, op de voorgrond de uitbreiding. Er is goed te zien hoe de nieuwe aanbouw opgaat in de bestaande bouw. De nok en goten liggen op de zelfde hoogte. De ramen zijn in de zelfde stijl, met roedes. De detaillering van de nieuwe erker komt overeen met de bestaande erker en de baksteen met rollagen en de dakpannen zijn op elkaar afgestemd. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne

Opgave: Uitbreiding boerderette.

De opgave was om bij een bestaande boerderette een uitbreiding te realiseren. Hierbij was het de bedoeling dat op de begane grond de mogelijkheid gecreëerd werd voor de ouders om te slapen in combinatie met een eigen badkamer. Op de etage moest een extra slaapkamer komen en een kleine werkplek. Tevens was het de wens om een kelder onder een deel van de nieuwbouw te plaatsen. Hierin moet ruimte zijn voor opslag, techniek en een speelruimte voor de kinderen.

Bestaande situatie

Foto van de boederette in zijn bestaande situatie. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal BorneDe bestaande woning staat niet alleen maar samen  met een zelfde type woning in een punt van een grotere kavel aan de Oude Haaksbergerdijk. Beide woningen zijn in de zelfde stijl en met ongeveer de zelfde marginalisering gebouwd. op het achtererf, tussen beide woningen in, staat nog één schuur waar iedere zijn eigen deel van gebruikt als berging en garage. Het gaat hier om de woning die het meest in de punt staat.

Hier onder is de indeling van de bestaande woning te zijn. Begane grond en de verdieping.

Plattegrond bestaande boerderette. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne

Ontwerp

Er is gekozen om de aanbouw geheel in de zelfde stijl en vormentaal uit te voeren als de bestaande woning. De uitbreiding komt aan de rechterzijde van de woning en krijgt op de begane grond als hoofd functie de keuken. De keuken wordt de ruimte waar de familie het meest zal zijn en heeft hierdoor mooi vrij uitzicht op de natuur rondom maar wordt niet belemmerd door overige bebouwing zoals in de oude situatie wel het geval is. Door de bestaande trap te verplaatsen naar de aanbouw ontstaat er een trappenhuis. Hierin kan je in één keer van de kelder doorlopen naar de verdieping. Tevens levert dit, op de plek van de oude keuken en bijkeuken voldoende ruimte om een slaapkamer en badkamer te realiseren. Op de verdieping wordt de nieuwe overloop aangesloten op de bestaande en is er ruimte voor drie royale slaapkamers.


Plattegrond bestaande boerderette met nieuwe aanbouw. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne

Presentatie plaat van de nieuwe keuken. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne
Doorsnede van de nieuwe aanbouw. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne

Woont u zelf ook in een woningen of heeft u er één op het oog die u wil verbouwen? Neem gerust contact op om samen de mogelijkheden te bekijken.