Kluunvenneweg te Markelo verbouw boerderij

Verbouw boerderij aan de Kluunvenneweg te Markelo. De verbouwing betreft vooral de herindeling van de bestaande plattegronden. Om meer zicht en openheid te creëren richting de naast gelegen tuin en weilanden zijn er ook aanpassingen gedaan in de zijgevel. De boerderij is in het verleden al eens verbouwd, hierbij is het karakter van de oorspronkelijke boerderij wat los gelaten. In het nieuwe ontwerp wordt het oude karakter weer opgezocht in de keuze van stenen en een plint.

Boerderij Kluunvenneweg te Markelo, nieuwe achter en zijgevel. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne

Opgave: Verbouw boerderij.

De vraag is om de bestaande indeling zo te herorganiseren dat deze voldoet aan alle wensen van de opdrachtgever. Hierbij is het de wens dat aan de oorspronkelijke achterzijde van de boerderij het wonen en leven plaats gaat vindt. Het oude woongedeelte van de boerderij gebruikt gaat worden voor de slaapkamer, kleedruimte en de badkamer, liefst met sauna en losstaand bad. De etage mag in zijn geheel gebruikt worden voor werk en hobby. Daarnaast dient het uiterlijk van de boerderij weer zoveel mogelijk één geheel te worden.

Bestaande situatie

De bestaande boerderij bestaat uit twee woondelen. Naast het oude huis is ook de deel, de achterzijde, van de boerderij verbouwd tot woongedeelte. Deze verbouwing is zowel goed te zien in het huis door de huidige indeling, maar ook aan de achter en linker zijgevel. Deze twee gevels hebben een geheel ander karakter dan de bestaande voor en rechter zijgevel.

Bestaande boerderij achter en zijgevel. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal BorneBestaande boerderij voorgevel. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne

Ontwerp

In het ontwerp in zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande indelingen en dragende wanden. Dubbele functies zijn verwijderd en die ruimte is samengevoegd. De keuken is vergroot tot woonkeuken met daarnaast een royale woonkamer. De twee nieuwe elementen in de zijgevel zorgen voor extra ruimte, meer licht inval en een betere doorkijk naar buiten. De bestaande goot is lager dan oog hoogte.

Indeling boerderij aan de Kluunvenneweg te Markelo. Links is de nieuwe indeling van de begane grond te zien en rechts die van de verdieping. Paul Koster Ruimte & Beleving. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne Nieuwe indeling boerderij. Architect Enschede Markelo Hengelo Haaksbergen Almelo Oldenzaal Borne

Heeft u vragen over dit plan of zelf uw woonwensen wil inventariseren met een professional? Neemt u dan gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.